miercuri, 23 iulie 2014

ORNAMENTELE POPULARE SUNT O CHESTIE FASHION

    Ornamentele ne inspiră. Ne fascinează prin formele lor şi felul în care acestea transformă orice piesă vestimentară într-o poveste unică. Klumea.eu îți prezintă ornamentele naţionale ce au parcurs un lung drum prin istorie, până au devenit printuri universale.

1. CHEILE GRECEŞTI (MEANDROS) Acestea se numără printre cele mai vechi şi mai populare ornamente din lume. Vin din antichitate şi sunt des întâlnite în arta Greacă sau Romană. Elementul simbolizează infinitul şi continuitatea şi a fost unul dintre cele mai importante simboluri pentru grecii antici. Meandros sunt numite în cinstea Rîului Meander din Sud Vestul Turciei, despre care Homer menţiona în Iliada.

2. PAISLEY sau boteh (denumirea originală) este un imprimeu de forma unei picături, a unei frunze sau a unui castravete. Acest imprimeul simbolizează fertilitate şi vine din Persia. A primit numele de paisley abia în secolul 17 când a fost adus de Campaniile Britanice în Europa, cucerită rapid de noul ornament. Oraşul scoţian Paisley, a început să producă tot mai multe ţesături colorate cu motivul persan. De aici şi noua denumire.

Şi astăzi lumea continuă să fie îndrăgostită de paisley. Branduri ca D&G, Ralph Lauren sau Victoria’s Secret apelează la frumosul ornament, iar cumpărătorii nici nu bănuiesc ce drum lung a făcut acesta până a ajunge pe haina lor.


3. ORNAMENTELE NORVEGIENE Este vorba despre celebrii cerbi, steluţele sau fulgii de pe puloverele din copilăria noastră, care iată că de ceva timp au revenit în vogă. În Norvegia, aceste ornamente, nu ies niciodată din modă, pentru că fac parte din tradiţii. Floarea cu opt petale, în formă de octogramă, se regăseşte în decorul tuturor hainelor de iarnă şi este simbolul artei folclorice norvegiene, deşi motive similare există şi în cărţile vechi italieneşti sau germane, din secolul 16.

4. TARTANUL SCOŢIAN Din toate ornamentele de pe lume, despre carourile scoţiene se cunosc probabil cele mai multe lucruri şi asta ar putea fi datorită faptului, că scoţienii continuă să-şi promoveze portul tradiţional şi în secolul 21. Tartanul datează din secolul 3 şi în timp, a evoluat impresionant, transformându-se din imprimeul specific clanurilor scoţiene, în tendinţă de modă globală . În 1920 brandul britanic de lux, Burberry, introduce caroul în lumea fascinantă a modei, transformând-ul în cartea sa de vizită.


5. DAMASK Imprimeul şi ţesătura reversibilă de tip damask, s-au născut în Damascus, Siria, deşi istoria ne arată că şi împăraţii chinezi purtau acest ornament. În secolul 12 a devenit foarte popular în rândul negustorilor orientali, iar 500 de ani mai târziu, în Europa, când a fost adus de cruciade. Istoria consideră damaskul o ţesătură regală, pentru că doar oamenii din înalta societate şi-l puteau permite.

Astăzi ornamentul damask într-o singură culoare este foarte popular. Exprimă eleganţă şi rafinament. Este folosit la decor de interioare, pe ţesături, tapiţerii, tapete, dar şi pe haine.


6.BULINELE (POLKA DOTS) Jucăuşele buline sau polka dots vin din Anglia, a doua jumătate a secolului 19, când dansul cehilor “polka” a fost adus în Regat de imigranţii europeni. Polka era atât de populară, încât s-au format cluburi de dans, iar pentru a se deosebi de ceilalţi, membrii unui club au inventat o uniformă, cu buline.


Până în anul 1880, aproape toate fabricile de ţesături au preluat imprimeul şi astfel s-au născut bulinele polka. De la apariţia lor până în zilele noastre, bulinele nu au mai dispărut din tendinţe şi au fost purtate de toată lumea. Christian Dior spunea că nu se mai satură de ele, iar Marilyn Monroe obişnuia să le poarte foarte des, la fel ca şi alte colege celebre de la Hollywood.


7. Ornamentul MOLDOVENESC Ornamentele geometrice sau florale brodate în cruciuliță, manual sau la mașină sunt din ce în ce mai prezente în moda actuală. Acestea însă ar avea mai mulți sorți de izbândă, fiind promovate şi purtate de peste tot în lume, la fel cum au călătorit imprimeurile paisley şi damask, sau fiind susţinute de designeri, ca în cazul tartanului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu