vineri, 11 aprilie 2014

Prima Carte contra Fashion - 'Stitched Up '

Tansy E Hoskins in cartea sa 'Stitched Up ' - consideră ca o mare parte din bolile de mediu, sociale, psihologice sunt cauzate de industria modei, afectindu-ne pe noi toți. Colapsul Rana Plaza în Bangladesh , din 2013, a dus la ridicarea salariilor și la condiții de muncă mai sigure, dar Tansy Hoskins susține că mai sunt multe de făcut .

Stitched Up este exact ceea despre ce se evita sa se vorbeasca - parte anti-capitalista din industria modei. Campania jurnalistei Tansy Hoskins ne amintește de dezastrul Rana Plaza care a ucis peste o mie de croitori de îmbrăcăminte din Bangladesh anul trecut , dezastrul ecologic provocat de moda, și efectul stima de sine a milioane de femei care tind mereu spre perfectiune.

Cercetatarile atât la nivel global cit și istoric , sunt expuse in carte prin exemple interesante, iar stilul autoarei " o face ușor de citit , iar cele mai multe argumente sunt bine bazate.

Moda este o afacere mare . La nivel global, aceasta este în valoare de peste un trilion de dolari , are peste 26 de milioane de persoane , și are o gamă mai mare de extindere decât orice industrie . Hoskins arată că cele mai multe din multimea de branduri fac parte din conglomerate cu proprietarii miliardari, fie că este vorba haute couture , bunuri de lux , sau de piața in masă. Mass media Fashion , dependenta de publicitate, are jurnalisti loiali modei , iar cei ce critica se trezesc aruncati de la Prezentari de Moda. Iar bloggerii cei mai de succes au fost mituiti și cumpărati de către băieții mari.

Imaginea devine mai întunecată, cind aflam ca în ateliere sunt exploatati in mod riguros copii cu salariu jalnic. In tragedia Rana Plaza soldata cu 1113 morti si 2500 de răniti, mulți capatand un handicap pe viata. Această clădire ilegala de opt etaje a produs haine pentru Benetton , Bon Marché , Mango , Matalan , Primark , și Walmart . Ca rezultat producatorii sau adunat in jurul mesei pentru a discuta condițiile de bază .

Cartea documentează si tragediile ecologice care impiedica reproducerea animalelor și a mediului - incepind cu moartea lentă a crocodililor crescuti pentru genți de mână in conditii mizerabile si terminind cu drenarea Marea Aral pentru a iriga câmpurile de bumbac din Uzbekistan . Cu toate acestea, Hoskins refuză să ne dea vinovatul, pentru ca si Marx a spus : " consumatorul nu este mai liber ca producătorul . Judecata lui depinde de mijloacele sale și nevoile sale ."

Mai multe aflati in cartea propriuzisa, disponibila spre procurare pe amazon.co.uk .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu